vrijdag, 29 juni 2007, Regio

Burmaniapaad pronkstuk onder historische wandelpaden

 
Een les verpakt als toeristenroute

ERIK BETTEN

Ferwert - ,,Het is verpakt als fiets- en wandelroute, maar het idee is geweest om de geschiedenis, cultuur en natuur in en om Ferwert en Hegebeintum onder de aandacht te brengen”, zegt opsteller Pyt Nauta. Samen met Johannes van Dijk heeft hij het Burmaniapaad bedacht en ontwikkeld. Een tocht van ruim dertig kilometer langs bekende en verrassende onderdelen van het landschap.

  Vandaag is het pad officieel gelanceerd, en als een van de historische wandelpaden van de gemeente Ferwerderadiel opgenomen in het grote netwerk van oude paden in Noordoost-Fryslân, dat vorige maand werd geopend. In totaal gaat het inmiddels om vijftig goed bewegwijzerde paden die ruim vierhonderd kilometer beslaan. ,,Uiteindelijk moet dat één groot provinciaal netwerk worden”, legt Nauta uit. ,,De provincie is onder de naam Oude paden, nieuwe wegen met een groot project gestart om zoveel mogelijk paden te verzamelen; wij liepen daar al wat op vooruit in Noordoost-Fryslân.”

Wie het Burmaniapaad loopt, krijgt de kans om echt op te gaan in de natuur van het gebied. ,,Je komt op plekken waar je normaal nooit komt, bijvoorbeeld in stukken boerenland, waar je langs de oude vaarten en slenken wandelt. De boeren zelf hebben daar van Plattelandsprojecten een vergoeding voor gekregen, en ook zijn er mooie klaphekjes en opstapjes aangelegd. Maar zonder vergoeding hadden ze het ook wel gedaan”, weet Nauta.


,,Er zijn natuurlijk al genoeg routes, maar deze is speciaal bedoeld om de mensen met andere ogen naar de omgeving te laten kijken. Veel is verdwenen, maar hiermee kun je toch nog een hoop herkennen.” Het boekje is dan ook forser dan je bij een enkele route van dertig kilometer verwacht. Tot in detail wordt de geschiedenis van de regio uit de doeken gedaan. De loper of fietser wordt met behulp van foto’s en tekeningen ook gestimuleerd om de verbeelding ter plekke te laten werken, en zo bijvoorbeeld de oude Herjuwsmastate te laten verrijzen op de terp die daar ooit lag. ,,We werken trouwens aan een plan om die state daadwerkelijk weer op te bouwen”, zegt Nauta. ,,Dat is het leuke. Als je wat mensen enthousiast krijgt, merk je dat er heel veel kan gebeuren.” 


It Burmaniapaad is voor 11 euro te koop bij winkels in Ferwert, Dokkum, Leeuwarden en Hegebeintum.